07      refresh   close   
  Povodeň.  
Počet úloh: 50   
Použito celkem: 5 287 x (naposledy: 29. 03. 2024 3 x)

Zvolte podobu cvičení pro tisk.

DIKTÁTY.CZ

07   Povodeň. (50 úloh)

Přihnaliy se tmavé mraky a rozpoutala se bouře. Proudy vod se liyliy z oblaků. V několika myinutách zařvalyi v úžlabyinách potoky. Vlny valiylyi balvany jako kuliyčky, rvalyi břehy a zametaliy padlé stromyi jako třísky. Pak začalyi padat kroupyi. Krupobiy viyhnalo ovce z ohrad do lesa. Větve se skláněliy níže k zemiy. Proudy vod splachovaliy kroupyi do strží a rozzzuřilyi vodní běsyi ještě víýce. Přívalyi se hrnulyi na osadu ze všech stran. Obiyvatelé zachraňovalyi, co mohlyi. Chatrnější domky se rozssypalyi. Jiné voda podemlela, polovyinou stáliy a polovyinou plavaliy. Stěny mlýína při řece odplulyi dolů. Krávyi zvedalyi hlaviy, abiy mohliy dýchat, neboť stályi ve vodě až po hřbet. Vepříci plavaliy kolem a drápalyi se na plující trámyi. Proudy bralyi všechno a valiyliy to korytem řeky dolů do údolýí.  

Vytištěno 29. 03. 2024 14:31:48 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého


DIKTÁTY.CZ

07   Povodeň. (klíč ke cvičení)

Přihnaly se tmavé mraky a rozpoutala se bouře. Proudy vod se lily z oblaků. V několika minutách zařvaly v úžlabinách potoky. Vlny valily balvany jako kuličky, rvaly břehy a zametaly padlé stromy jako třísky. Pak začaly padat kroupy. Krupobi vyhnalo ovce z ohrad do lesa. Větve se skláněly níže k zemi. Proudy vod splachovaly kroupy do strží a rozzuřily vodní běsy ještě více. Přívaly se hrnuly na osadu ze všech stran. Obyvatelé zachraňovali, co mohli. Chatrnější domky se rozsypaly. Jiné voda podemlela, polovinou stály a polovinou plavaly. Stěny mlýna při řece odpluly dolů. Krávy zvedaly hlavy, aby mohly dýchat, neboť stály ve vodě až po hřbet. Vepříci plavali kolem a drápali se na plující trámy. Proudy braly všechno a valily to korytem řeky dolů do údolí.  

Vytištěno 29. 03. 2024 14:31:48 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého
 close   arrow_upward 

DIKTÁTY.CZ

07   Povodeň.

Přihnaly se tmavé mraky a rozpoutala se bouře.  Proudy vod se lyly z oblaků.  V několika mynutách zařvali v úžlabynách potoky.  Vlny valyly balvany jako kuličky, rvali břehy a zametaly padlé stromy jako třísky.  Pak začali padat kroupi.  Krupobytí vyhnalo ovce z ohrad do lesa.  Větve se skláněli níže k zemi.  Proudy vod splachovali kroupi do strží a rozzuřily vodní běsy ještě výce.  Přívali se hrnuli na osadu ze všech stran.  Obyvatelé zachraňovaly, co mohli.  Chatrnější domky se rosypaly.  Jiné voda podemlela, polovynou stály a polovinou plavali.  Stěny mlýna při řece odpluli dolů.  Krávy zvedali hlavi, abi mohli dýchat, neboť stály ve vodě až po hřbet.  Vepříci plavali kolem a drápali se na plující trámi.  Proudy brali všechno a valyly to korytem řeky dolů do údolí.   

Počet chyb: 27

Vytištěno 29. 03. 2024 14:31:48 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého
 close   arrow_upward 

DIKTÁTY.CZ

07   Povodeň. (klíč ke cvičení)

Přihnaly se tmavé mraky a rozpoutala se bouře.  Proudy vod se lily z oblaků.  V několika minutách zařvaly v úžlabinách potoky.  Vlny valily balvany jako kuličky, rvaly břehy a zametaly padlé stromy jako třísky.  Pak začaly padat kroupy.  Krupobití vyhnalo ovce z ohrad do lesa.  Větve se skláněly níže k zemi.  Proudy vod splachovaly kroupy do strží a rozzuřily vodní běsy ještě více.  Přívaly se hrnuly na osadu ze všech stran.  Obyvatelé zachraňovali, co mohli.  Chatrnější domky se rozsypaly.  Jiné voda podemlela, polovinou stály a polovinou plavaly.  Stěny mlýna při řece odpluly dolů.  Krávy zvedaly hlavy, aby mohly dýchat, neboť stály ve vodě až po hřbet.  Vepříci plavali kolem a drápali se na plující trámy.  Proudy braly všechno a valily to korytem řeky dolů do údolí.   

Vytištěno 29. 03. 2024 14:31:48 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého
 close   arrow_upward