16      refresh   close   
  Cesta Francií.  
Počet úloh: 81   
Použito celkem: 1 143 x (naposledy: 26. 04. 2024 10 x)

Zvolte podobu cvičení pro tisk.

DIKTÁTY.CZ

16   Cesta Francií. (81 úloh)

Sotva přistavyilyi rychlíýk, vyihledal si Martin míýsto u dveří, abiy mohl kdykolyi vyijít na chodbiyčku. Jakmiyle vlak vyijel, postaviyl se Martin k oknu. Otvíýrala se před ním líýbezná krajina. Co chvíýliy se mu nabíýzeliy nové víýhledy. Vyinořovalyi se nové obraziy, svíýtiliy žluté barviy políý, býí kostelíýky, zeleň viynic obsyipaných zralýímiy hrozny. Každý novíý záběr krajiny pliynul a brzyi zmyizel, ale hned ho vyistřídal další, stejně barvyitý. Martin si miyslyil o pánoviy naproti, který se zabýíval pouze svýímyi novyinamiy a chvíýlemyi klýímal: Jaký víýznam má pro něho cestování? Opravdu čilíý byil, jen když vyibaliyl zásobyi, které tvořiliy plněné chlebiy, síýry, olyiviy, kalýíšek na pyi a výíno. Nevyiděl, jak krásně se vyijímaliy domiy se světlýímyi zdmiy a červenýmiy střechamyi na pozadí modravýích pahorků. Nezajímaliy ho ani řady zakrslýích keřů vyinné révyi a lehké vozyi tažené malíýmiy oslíýky. 

Vytištěno 26. 04. 2024 22:31:25 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého


DIKTÁTY.CZ

16   Cesta Francií. (klíč ke cvičení)

Sotva přistavili rychlík, vyhledal si Martin místo u dveří, aby mohl kdykoli vyjít na chodbičku. Jakmile vlak vyjel, postavil se Martin k oknu. Otvírala se před ním líbezná krajina. Co chvíli se mu nabízely nové výhledy. Vynořovaly se nové obrazy, svítily žluté barvy polí, bí kostelíky, zeleň vinic obsypaných zralými hrozny. Každý nový záběr krajiny plynul a brzy zmizel, ale hned ho vystřídal další, stejně barvitý. Martin si myslil o pánovi naproti, který se zabýval pouze svými novinami a chvílemi klímal: Jaký význam má pro něho cestování? Opravdu čilý byl, jen když vybalil zásoby, které tvořily plněné chleby, sýry, olivy, kalíšek na pi a víno. Neviděl, jak krásně se vyjímaly domy se světlými zdmi a červenými střechami na pozadí modravých pahorků. Nezajímaly ho ani řady zakrslých keřů vinné révy a lehké vozy tažené malými oslíky. 

Vytištěno 26. 04. 2024 22:31:25 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého
 close   arrow_upward 

DIKTÁTY.CZ

16   Cesta Francií.

Sotva přistavili rychlík, vyhledal si Martin místo u dveří, abi mohl kdykoly vyjít na chodbičku.  Jakmile vlak vyjel, postavyl se Martin k oknu.  Otvýrala se před ním lýbezná krajina.  Co chvíly se mu nabýzely nové výhledy.  Vinořovaly se nové obrazi, svýtili žluté barvy polí, bílé kostelíky, zeleň vinic obsipaných zralímy hrozny.  Každý nový záběr krajiny plynul a brzi zmyzel, ale hned ho vystřídal další, stejně barvitý.  Martin si mislil o pánovy naproti, který se zabíval pouze svími novynami a chvílemi klýmal: Jaký víznam má pro něho cestování?  Opravdu čilý bil, jen když vybalyl zásobi, které tvořily plněné chlebi, sýry, olyvy, kalýšek na pití a výno.  Neviděl, jak krásně se vijímali domi se světlímy zdmy a červenýmy střechami na pozadí modravých pahorků.  Nezajímali ho ani řady zakrslých keřů vinné révi a lehké vozy tažené malímy oslíky.  

Počet chyb: 41

Vytištěno 26. 04. 2024 22:31:25 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého
 close   arrow_upward 

DIKTÁTY.CZ

16   Cesta Francií. (klíč ke cvičení)

Sotva přistavili rychlík, vyhledal si Martin místo u dveří, aby mohl kdykoli vyjít na chodbičku.  Jakmile vlak vyjel, postavil se Martin k oknu.  Otvírala se před ním líbezná krajina.  Co chvíli se mu nabízely nové výhledy.  Vynořovaly se nové obrazy, svítily žluté barvy polí, bílé kostelíky, zeleň vinic obsypaných zralými hrozny.  Každý nový záběr krajiny plynul a brzy zmizel, ale hned ho vystřídal další, stejně barvitý.  Martin si myslil o pánovi naproti, který se zabýval pouze svými novinami a chvílemi klímal: Jaký význam má pro něho cestování?  Opravdu čilý byl, jen když vybalil zásoby, které tvořily plněné chleby, sýry, olivy, kalíšek na pití a víno.  Neviděl, jak krásně se vyjímaly domy se světlými zdmi a červenými střechami na pozadí modravých pahorků.  Nezajímaly ho ani řady zakrslých keřů vinné révy a lehké vozy tažené malými oslíky.  

Vytištěno 26. 04. 2024 22:31:25 z webu diktaty.cz - pravopisná cvičení pro každého
 close   arrow_upward